У «Бучачагрохлібпромі» закінчили другий укос люцерни

У «Бучачагрохлібпромі» закінчили другий укос люцерни

 


 На Тернопільщині повним ходом йдуть жнива. Поряд із збиранням озимих зернових, на полях краю ТзОВ «Бучачагрохлібпром» косять і люцерну – основну бобову кормову культуру.

Так, у с. Соколів закінчили закладку сінажу з другого укосу цієї поживної для ВРХ рослини, яка є однією з найцінніших трав в системі кормового конвеєра.

– У сіні люцерни, зібраному у фазі бутонізації міститься до 10% білка, а у висушеному листі – до 20% білка, який за якостями не поступається білку курячих яєць. У люцерні є багато вітамінів, фосфору і кальцію 100 кг люцернового сіна містить 52 к.о., у 100 кг зеленої маси – до 20 к.о., – розповідає консультант директора з питань агрономії ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Артур Паляч Грегор. – Це справжній протеїн для корів, при споживанні худобою люцерни вона забезпечує покращення показників якості молока, і, в свою чергу, забезпечує повноцінне харчування ВРХ.

Варто додати, що висока кормова цінність люцерни поєднується з її продуктивністю. Вона швидко відростає (3-4 рази протягом вегетаційного періоду) і може давати впродовж літа ніжний поживний корм. Урожайність зеленої маси може становити 400-600 ц/га, сіна 50-120 ц/га і більше. Так, у ТзОВ «Бучачагрохлібпром» середня врожайність склала понад 10 тонн/ га. Зараз у господарстві переходять до збирання площ ячменю з підсівом молодої люцерни.  Загалом на полях підприємства цьогоріч засіяно понад 500 га молодої люцерни.

– Вирощування люцерни має важливе агротехнічне й меліоративне значення. У кореневій системі міститься 2,5-4,0% азоту в розрахунку на суху речовину. Після її відмирання і розкладання у ґрунті залишається 150-200, іноді 300 кг/га азоту. Тому люцерна є одним з найкращих попередників для більшості сільськогосподарських культур, – додає директор насіннєвого заводу ТзОВ «Бучачагрохлібпром» Михайло Євусяк.

Залишити відповідь